Jak dobrać perforację worka do jego przeznaczenia?

Strzałka

Czym jest perforacja folii?

Zacznijmy od początku – czym właściwie jest perforacja folii? To proces zamierzonego i wielokrotnego przebijania tworzywa sztucznego. W procesie produkcji otwory w materiale wykonywane są mechanicznie, przy użyciu specjalnych igieł i przybierają najczęściej klasyczny punktowy kształt, choć można dowolnie modyfikować zarówno kształt, rozmiar, jak i rozmieszczenie dziurek, co w efekcie wpływa na funkcjonalność i zastosowanie produktu. Opakowania foliowe perforowane częściowo mogą służyć oderwaniu wybranego fragmentu opakowania przez użytkownika, z kolei te otworowane całościowo charakteryzują się dobrą przepuszczalnością powietrza, dzięki czemu przechowywany w nich towar jest chroniony, ale może oddychać.

Jakie wyróżniamy rodzaje perforacji?

Najczęściej spotykana klasyfikacja rodzajów otworowania to podział na perforację częściową i całościową. W pierwszym przypadku woreczek lub arkusz folii może być dziurkowany tylko na wybranym fragmencie – regularnie rozmieszczonymi i niewielkimi lub kilkoma większymi otworami, w zależności od potrzeb klienta. Perforacja całościowa folii zakłada z kolei pokrycie całej powierzchni worka drobną siatką niewielkich dziurek.

Najwazniejsze_zalety_perforowanych_pakowan_foliowych

Rodzaje worków perforowanych

Perforacja folii w produkcji worków wykorzystywana jest na wiele sposobów. Najczęściej wykonywana jest mechanicznie, przy użyciu specjalnych igieł, w niektórych przypadkach stosuje się perforację na gorąco, a także perforację laserową. Z jakimi rodzajami worków foliowych perforowanych spotkamy się najczęściej?


  • Worki z mikroperforacją

    Worki pokryte na całej powierzchni drobną siatką niewielkich otworów to woreczki z mikroperforacją. Ta zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza – dzięki regularnie rozmieszczonym dziurkom wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz, a przechowywany w workach towar jest chroniony, równocześnie nie ulegając „zapoceniu”. Worki z perforacją mikro stosuje się m.in. do pakowania artykułów spożywczych, w branży hotelarskiej czy też przy uprawie roślin.